Perbezaan Enjin Vtec dan IVtec

Perbezaan Enjin Vtec dan IVtec

Anda kemungkinan besar mengetahui mengenai VTEC. Ini adalah salah satu ciri khas motor Honda dan itulah sebabnya sebilangan besar individu menyukainya.

https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-gombak/

Pengangkat timing injap yang berubah-ubah dan dikendalikan secara elektronik atau disebut VTEC, adalah kerangka yang menggunakan dua kepak cam yang terpisah untuk memajukan produktiviti motor. Ia melakukannya dengan menggunakan cam flap untuk rpm rendah, dan unjuran cam untuk rpm tinggi. Dengan menggunakan dua unjuran cam yang berasingan, anda boleh menaikkan penutup, mengangkat dan panjang injap dengan dua susunan berasingan Rp. Oleh itu, anda mempunyai kekuatan yang lebih rendah dan daya kilas yang teratas, namun anda walaupun semuanya mempunyai daya dorong yang luar biasa dan ramah lingkungan yang luar biasa.

Kerangka seperti ini umumnya disambungkan untuk dihubungkan pada rpm yang ditetapkan, menyatakan 5500 rpm, ia akan menarik pada penutup kedua. Oleh itu, Honda mewujudkan kerangka kerja tersebut dengan begitu banyak pengeluar kenderaan lain pada masa ini, untuk meningkatkan produktiviti motor secara amnya. Oleh kerana camshaft berpusing setengah secepat batang penggerak, anda boleh meningkatkannya hanya dengan satu banyak Rpms, sekarang dengan mempunyai dua penutup yang berbeza anda dapat merampingkannya untuk dua set, jika anda mempunyai tiga unjuran anda dapat maju untuk tiga set, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, dua hakikatnya adalah semua yang anda perlukan untuk menaikkannya untuk daya rendah dan yang terbaik.

Perbezaan Enjin Vtec dan IVtec

Sekiranya anda pada bila-bila masa bertanya mengapa kenderaan otot mempunyai lengai yang sangat kasar, ini adalah alasan bahawa mereka menggunakan camshaft penjualan sekunder yang dimaksudkan untuk kekuatan tertinggi. Ini dimaksudkan untuk memiliki penutup panjang, angkat dan injap, secara eksplisit pada rpm lebih tinggi yang menyiratkan bahawa rpm rendah pada dasarnya, itu tidak dimaksudkan untuk rpm rendah oleh imajinasi apa pun, dan itulah yang memberikannya lengai kasar.

Sebelum saya memberitahu anda apa itu iVTEC, izinkan saya menyebutkan kepada anda apa itu VTEC-E, dengan alasan bahawa itu adalah jenis VTEC alternatif yang tidak difikirkan oleh banyak individu. VTEC-E adalah pelbagai kerana ia tidak bertujuan untuk mendapatkan kuasa. Secara asasnya dengan cara apa pun. Ia disusun secara eksklusif untuk mesra alam dan itu sahaja. VTEC-E mendapat jarak tempuh yang luar biasa dengan menjadikan anda motor 4-ruang 16-injap, menjadi motor 4-ruang 12-injap, apa yang dilakukannya adalah tidak membenarkan salah satu injap masuk terbuka sepenuhnya. Dengan tidak membenarkan injap masuk kedua membuka semua, cara di mana ruang pembakaran berputar diperbaiki seperti pengaburan bahan bakar. Ini membolehkan Honda menggunakan AFR yang lebih langsing dan akhirnya meningkatkan jarak tempuh.

Perkara lain yang perlu kita bincangkan dengan cepat sebelum membincangkan iVTEC adalah VTC, yang dikenali sebagai faktor kawalan masa. Pada masa ini, kawalan pemasaan faktor biasanya merupakan instrumen yang akan anda temui pada akhir camshaft kemasukan, dan pada dasarnya cam pementasan itu membolehkan camshaft masuk sentiasa menjadi faktor, dengan tujuan agar penutup antara cam masuk dan wasap boleh fleksibel tanpa henti sepanjang pemanjangan RPM.

Perbezaan Enjin Vtec dan IVtec

Rangka kerja semacam ini dapat digunakan pada camshaft masuk dan asap, namun umumnya hanya digunakan pada camshaft masuk kerana di situlah anda akan mendapat keuntungan terbaik. Perancangan pemboleh ubah pintar dan peningkatan dikendalikan secara elektronik, yang merupakan sekumpulan besar, adalah kerangka yang menggabungkan VTEC dan VTC (Variable Timing Control) menjadi satu kerangka.

Seperti yang anda bayangkan untuk bergabung dengan VTEC dan VTC, atau yang terbaik dari dua alam semesta menjadi satu kerangka kerja, menghasilkan motor yang sangat berkesan dan sangat luar biasa. Bahagian kerangka VTEC mempunyai dua unjuran cam khas, satu untuk rpm rendah, satu untuk rpm tinggi, dan rangka VTC ia terus mengubah penutup injap untuk ditingkatkan. Jadi semua melalui band kekuatan. Anda pada asasnya mempunyai penutup, masa dan jangka masa injap yang ideal sepanjang keseluruhan operasi.

Artikel Berkaitan : Anda mencari perkhidmatan kereta sewa gombak ? Siapakah menawarkan perkhidmatan kereta sewa kl terbaik ? Hubungi KARLOOP di 019 967 1127 untuk mendapatkan perkhidmatan kereta sewa gombak yang terbaik.